Klubben på vintern

Publicerat: 2023-03-13 - 17:03 - Skrivet av John Held Barkskog

Nu är det är den tiden på året då fakturan för medlemskapet från golfklubben dimper ner. Du som medlem kanske undrar samma sak varje år: Varför nu? Det är ju vinter och off-season! Inte på Solbacka golfklubb.

Hos oss liksom på många golfklubbar är det tvärtom högsäsong just nu. I alla fall i våra styrelser, kommittéer och på kansliet.
- Tävlingskommittén spikade årets tävlingsprogram redan i jan/feb, damkommittén har därefter spikat datum för tisdagsgolf och medlemskommittén har lagt till datum för den populära torsdagsgolfen. Du hittar allt på klubbens hemsida. Dam- och medlemskommittén har också påbörjat planeringen för flera medlemsaktiviteter, säger klubbstyrelsens nye ordförande Michael Martinsson.

Om klubbstyrelsen har huvudansvaret för det golfmässiga ligger det ett tungt ansvar på Golf i Stjärnhovs (GISAB) styrelse att förbättra klubbens ekonomi.
- Vi har en treårsplan som säger att vi skall ha en ekonomi i balans, säger GISABs ordförande Gunnar Eliasson. Stora delar av kostnadsmassan är i princip vad som krävs för att hålla golfen igång på Solbacka. Det betyder att vi behöver öka alla intäkter för att frigöra oss från de stödinsatser som Christer Brandberg gjort för oss under senare år.

På kansliet då?
– Om vi schablonmässigt räknar med att varje medlem kräver 10 minuter i medlemshantering i form av fakturering, att stämma av medlemsstatus och se till att allting är okej innebär bara det 3,5 månaders arbete, säger klubbchefen John Held Barkskog samtidigt som han ser ut över klubbens 18-hålsbana. Det är vinter, och även om termometern bara visar någon minusgrad snålblåser det och är nysnö ena dagen. Nästa dag är vintergreenerna spelbara och det finns hopp om normal öppning av banan i april.

Golf Administratörernas Förening (GAF), en intresseorganisation för alla som jobbar på kansliet på Sveriges golfklubbar har gjort en liten enkät bland kanslipersonal som alla jobbar i någon funktion på ett golfkansli. Nästan alla svarade att den största missuppfattningen som golfklubbens medlemmar har är att de inte tror att det pågår någon verksamhet på vintern.
Samtidigt är vintern tiden för fortbildning. Att jobba strategiskt. Att utveckla och göra förbättringar.
När banan är öppen handlar det bara om att leverera.

Även om banan och övriga Solbacka är stängt under vintermånaderna är det full fart med verksamheten.
– Klart att det är högst kostnader under sommarmånaderna. Men variationen är inte så stor som kanske många tror. Kostnaderna i januari är ungefär 70 procent av kostnaderna i juli, säger John.
De fasta kostnaderna består i huvudsak av arrende- och hyreskostnader, leasingavgifter för maskinparken och bilar. Samt, såklart, räntor och amorteringar.
De rörliga kostnaderna på vintern rör i huvudsak marknadsföring, uppvärmning och el.
– Kansliet har mest att göra mellan november och april. Utöver medlemshanteringen är det också bokslut och säsongsplanering, berättar John och fortsätter:
– Under vintersäsongen är det två personer som jobbar heltid på kansliet med dessa frågor.
Förutom nästan 15 veckors schablonmässigt arbete bara med medlemsregistret, fakturering och försäljning av golfpaket så löper allting annat på, som leverantörsfakturor, planering av tävlingskalender och starttidsschema.
- Nytt för i år är att vi nu också har fått full fart på vår golfsimulator, berättar John. Häng på du också.

Banan då?
Bankommittén har haft ett antal medlemmar igång under vintern som gjort stort jobb med att röja runt t ex hål 2, 7 och 17.
- Vi fortsätter att hitta bra arbetsuppgifter som passar våra medlemmar, säger bankommitténs ordförande Hasse Franson. På det sättet kan minska trycket på våra banarbetare och hålla kostnaderna nere.
Banchefen Jonny Eklund har sakkunnigt lett arbetet med denna frivilligstyrka. Han och hans helårsanställda kollegor Fredrik och Gunnar har också fullt upp med annat.
- Alla maskiner måste vara redo inför säsongen, säger banchefen Jonny Eklund. Vi jobbar med maskinservice och annat som behöver göras på vintern. T ex att planera inköp av material som banan behöver till säsongen.
Just kostnaderna på banan är en av de stora posterna – även under vintern.
– I princip alla greenkeepers jobbar övertid under golfsäsongen för att få banan i bästa skick. De måste juridiskt ha en längre sammanhängande semester någon gång på året. Och plocka ut övertid som dom jobbar in under säsongen. Det måste bli på vintern, säger Göran Tyrsing, SGA till tidningen Golfa.

Årets fattigaste dag brukar den kallas, dagen innan lön i januari. Normalt bara en baksmälla av för mycket julklappar och lediga dagar i slutet och början av året. I år dessutom med de värsta elräkningarna någonsin, stigande räntor och en inflation som vi inte sett på årtionden.
Dessutom, för många, en faktura från golfklubben. I år är den också – i många fall – högre än tidigare.
Göran Tyrsing är VD på Swedish Greenkeepers Association (SGA), banarbetarnas intresseorganisation i Sverige. Han säger till tidningen Golfa:
– Vi pratar om att det är runt 10 procent inflation i Sverige just nu. Men de stora kostnaderna för golfklubbarna är el, drivmedel, gödsel och gräs. Där är kostnadsökningarna betydligt högre än 10 procent. Jag har inte räknat exakt på det, men jag gissar att det är närmare 15, säger Göran.
De högre kostnaderna till trots betalar många golfare sina fakturor för medlemskapet i tid i år.
– Men tyvärr är det något färre som har betalat in i år jämfört med samma tid i fjol, säger klubbchefen John. Vi jobbar nu intensivt med att få de som inte betalat i tid att skicka in medlems- och spelavgiften.
För Golfsverige i sin helhet varierar de ekonomiska rapporterna. Bo Bengtsson är administrativ chef på Svenska Golfförbundet och har koll på siffror och trender i Sverige.
– Jag har inte hört något specifikt negativt från klubbar eller klubbrådgivarna, säger han i tidningen Golfa. Trenden just nu är ganska bra. Det är lite ner jämfört med i fjol men det är inga illavarslande signaler i siffrorna, säger Bo.
Nu återstår det för oss på Solbacka – och inte minst du som medlem - att leva upp till detta.
Mitt i vintern känns det avlägset att slå ut från första tee.
Så tittar man på fakturan och inser att golfsäsongen inte är så långt bort ändå.
Japp, den betalades mitt i vintern i år också.
Snart så…